Επιτυχίες που συνεχίζονται

Ενημέρωση
Μαθητών - Γονέων
Οδηγός Μηχανογραφικού 2016
Ηλεκτρονική Τάξη eEpi

Όνομα χρήστη

 Κωδικός
 

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

    

Σε σύνδεση:

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 7 επισκέπτες και κανένα μέλος

 
vaseis ektimiseis 1

Όπως δήλωσε στο star.gr ο έμπειρος εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης «τα πρώτα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και αν θέλουμε να βάλουμε έναν τίτλο αυτός θα ήταν «τα ζυγά πεδία κερδίζουν», δηλαδή οι υποψήφιοι που δήλωσαν σχολές στο δεύτερο και στο τέταρτο πεδίο είναι πιο ευνοημένοι. Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτο πεδίο

Εδώ τα παιδιά τα πήγαν λίγο καλύτερα στα αρχαία από πέρυσι. Αυτό βέβαια ήταν σχεδόν προφανές γιατί πέρυσι είχαμε ελάχιστους υποψηφίους που αρίστευσαν στα αρχαία, επίσης φέτος τα πήγαν λίγο χειρότερα στην ιστορία και λίγο καλύτερα στα λατινικά. Συνεκτιμώντας όλα αυτά, συν την απουσία των προφορικών βαθμών θα λέγαμε ότι στις Νομικές σχολές περιμένουμε μια σταθερότητα ή ελαφρά πτώση στις βάσεις τους.

Το πρόβλημα στις ανθρωπιστικές σχολές βρίσκεται στις χαμηλόβαθμες σχολές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος είχαμε 28.000 υποψηφίους ενώ οι θέσεις ήταν λιγότερες, κάτω από 20.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια παιδιά δε θα εισαχθούν καθόλου και άρα δε θα δούμε χαμηλές βάσεις στο πρώτο πεδίο. Δύσκολα θα δούμε σχολές με κάτω από 12.000 μόρια.

Δεύτερο πεδίο

Εδώ η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και υπάρχει τρομερή καραμπόλα με το τρίτο πεδίο. Καταρχάς είχαμε 28.255 υποψηφίους στο δεύτερο και στο τρίτο πεδίο και μαθηματικά έδωσαν μόνο οι 19.000 υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9.000 παιδιά δεν έδωσαν μαθηματικά, άρα περιορίζονται υποχρεωτικά στις σχολές του τρίτου πεδίου. Δηλαδή αδειάζει από υποψηφίους το 2ο πεδίο και υπερφορτώνεται το τρίτο πεδίο.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έδωσαν μαθηματικά για το δεύτερο πεδίο θα εισαχθούν όλοι, διότι αυτοί είναι λιγότεροι από τον αριθμό των θέσεων. Συνεπώς θα δούμε σχολές με 3.000 και με 4.000 μόρια βάση και θα μείνουν και κενές θέσεις.

Τρίτο πεδίο

Η ακριβώς αντίθετη εικόνα είναι στο τρίτο πεδίο που έχουμε μεγάλο συνωστισμό υποψηφίων. Εδώ λοιπόν, σε συνδυασμό με τις πολύ καλές επιδόσεις των μαθητών, οι βάσεις θα εκτιναχθούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στη Φυσική (από την πρώτη ημέρα των εξετάσεων είχε επισημανθεί αυτό) τα θέματα δεν ήταν διαβαθμισμένα, ήταν δηλαδή εξαιρετικά εύκολα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν γράψει από 18 και πάνω 7.855 μαθητές ενώ πέρυσι είχαν γράψει από 18 μόλις 663 μαθητές.

Για να καταλάβετε ακόμη καλύτερα, πάνω από 19 έγραψαν στη Φυσική 5010 μαθητές, στη Χημεία 6466 και στη Βιολογία 1236. Άρα οι βάσεις θα εκτιναχθούν στο Θεό και θα γίνει σφαγή για μια θέση εισόδου στην Ιατρική. Όλα θα εξαρτηθούν από την έκθεση.

Ο εγκλωβισμός πολλών παιδιών στο τρίτο πεδίο, αφού δεν έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν σχολές από το δεύτερο πεδίο, θα αποκλείσει και παιδιά που πήγαιναν για παραϊατρικά τμήματα από τις ανθρωπιστικές και οικονομικές σπουδές γιατί αυτά είχαν μειονέκτημα μορίων. Συνεπώς θα έχουν λιγότερα μόρια από τα παιδιά στις θετικές και άρα θα μείνουν εκτός αυτών των σχολών.

Τέταρτο πεδίο

Εδώ οι μαθητές που έγραψαν πάνω από 5 είναι 2.500 και οι θέσεις στο πεδίο είναι 3.500. Άρα όσοι έγραψαν πάνω από 5 στα μαθηματικά ή στην ιστορία θα εισαχθούν στα παιδαγωγικά, όπου θα δούμε και πάρα πολύ χαμηλές βάσεις.

Πέμπτο πεδίο

Εδώ ήταν λίγα τα παιδιά, μόλις 1.000 (ποσοστό 3,95%) που έγραψαν πάνω από 15 στα μαθηματικά. Και μόλις 4.500 παιδιά έγραψαν πάνω από 10 στα μαθηματικά. Τι σημαίνει αυτό; Ο,τι όσοι έγραψαν πάνω από 10 στα μαθηματικά θα μπουν σε ΑΕΙ, όχι απλά σε κάποιο ΤΕΙ.

Τέλος όπως επεσήμανε ο κύριος Στρατηγάκης «σε σχέση με πέρυσι λοιπόν πτώση στις βάσεις θα έχει το 2ο και το 4ο πεδίο, άνοδο το 3ο πεδίο και στις χαμηλές σχολές στου 1ου πεδίου και πτώση στο 5ο πεδίο».